Instructies/adviezen na behandeling

Instructies/adviezen na een kroon(preparatie)

Eten en drinken na de behandeling

Na de kroonpreparatie adviseren wij om pas weer te eten en drinken zodra de verdoving volledig is uitgewerkt (tenzij anders aangegeven). Dit voorkomt dat u ongemerkt op uw wang, tong of lip bijt.

Vermijd kleverige of harde voedingsmiddelen zoals kauwgom, karamels of harde noten, zeker als er een tijdelijke kroon is geplaatst. Een tijdelijke kroon is kwetsbaarder en kan loskomen of breken bij te veel belasting.


Pijn en gevoeligheid

Het is normaal om na een kroonpreparatie enige gevoeligheid te ervaren, met name voor kou, warmte of druk. Deze gevoeligheid kan enkele dagen aanhouden. Indien nodig mag u een pijnstiller gebruiken zoals paracetamol of ibuprofen (gebruik altijd volgens de bijsluiter of het advies van uw arts).

Daarnaast kunt u gedurende één tot twee weken poetsen met een gevoelige tandpasta, zoals Sensodyne. Spuug na het poetsen de resten uit, maar spoel niet na: zo blijven de werkzame stoffen beter actief.

Een lichte napijn rondom het tandvlees is normaal en geneest meestal vanzelf.

Blijft de pijn langer dan enkele dagen aanwezig of wordt deze erger in plaats van minder, neem dan contact met ons op.


Mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is essentieel om de tand en het tandvlees gezond te houden, zowel rondom een tijdelijke als een definitieve kroon. Blijf tweemaal daags poetsen met een zachte tandenborstel en gebruik dagelijks ragers of flosdraad om ook tussen de tanden te reinigen.

Wees extra voorzichtig bij een tijdelijke kroon: poets met lichte druk en voorkom krachtig heen-en-weer flossen om te voorkomen dat de tijdelijke kroon loskomt.

Toch is goed poetsen belangrijk: ontstoken tandvlees kan het plaatsen van de definitieve kroon ernstig bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken.

Na plaatsing van de definitieve kroon kunt u uw gebruikelijke mondverzorgingsroutine hervatten. Zorg ook dan voor grondige reiniging om de levensduur van uw kroon te optimaliseren.


Contact opnemen met ons als

  • De tijdelijke kroon losraakt of breekt. Gebeurt dit op vrijdagmiddag, in het weekend of tijdens onze vakantie? Neem dan contact op met de spoedtandarts. Een (nood)kroon moet binnen 48 uur opnieuw worden geplaatst.
  • U ernstige of toenemende pijn ervaart.
  • Uw beet niet goed aanvoelt (bijvoorbeeld als u het gevoel heeft dat u niet goed kunt sluiten of kauwen).
  • Er zwelling of aanhoudende bloeding optreedt.
  • U andere zorgen of vragen heeft over uw herstel of de kroonbehandeling.

Gerelateerde vragen